Chokladpaj med nötbotten

Serverar: 8 portioner

Denna paj är något för paj och chokladälskarna.

Ingredienser

  • Nötbotten
  • knappt 5 dl skalade paranötter
  • 4 msk strösocker
  • 4 tsk smält smör
  • Fyllning
  • 21/4 dl mjölk
  • 2 tsk gelatinpulver
  • drygt 11/4 dl strösocker
  • 2 ägg, separerade
  • 225 g mörk blockchoklad, grovhackad
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 11/2 dl vispgrädde
  • 2 msk hackade paranötter, till dekoration
  • Instruktioner

    1. Kör de hela paranötterna i matberedaren tills de är finmalda. Blanda hastigt ner strösocker och smält smör. Stjälp över smeten i en 23 cm stor, rund pajform och tryck ut den över botten och sidor med hjälp av en sked. Grädda i 200° varm ugn i 8-10 minuter, eller tills bottnen är lätt guldbrun. Ställ att svalna.
    2. Häll mjölken i en värmefast skål och strö gelatinpulvret över ytan. Låt pulvret mjukna i 2 minuter och ställ sedan skålen över en kastrull med svagt sjudande vatten.
    3. Rör ner hälften av strösockret, båda äggulorna och all choklad. Rör oavbrutet på låg värme i 4-5 minuter, tills gelatinet har lösts upp och chokladen har smält.
    4. Lyft bort skålen från kastrullen och vispa smeten slät. Rör ner vaniljextraktet, svep in formen och ställ den i kylskåpet i 45-60 minuter, tills smeten börjar stelna.
    5. Vispa grädden styv och vänd sedan ner den i chokladsmeten, men spara 3 matskedar.
    6. Vispa äggvitorna i en separat, ren skål tills de bildar styva toppar. Tillsätt 2 teskedar av resterande socker och vispa tills smeten får styva toppar igen. Vänd ner resten av sockret och vänd sedan ner äggvitorna i chokladsmeten.
    7. Häll fyllningen i degskalet och ställ kallt i kylskåpet i 3 timmar. Dekorera pajen med resten av vispgrädden och de hackade nötterna och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben