Chokladpajer med gömma

Serverar: 10 portioner

Denna läckra bakelse görs i tre steg: Först ett chokladdoftande pajskal med fiberhavregryn som ger en lite nötaktig smak. Sedan fylls skalet med en saftig mandelmasseröra och så toppas det hela med maräng. Katrinplommonen i fyllningen måste vara av den mjuka sorten, annars kan de behöva kokas upp. För att få ett riktigt frasigt marängtak står bakelsen ganska länge i ugnen. Men den som väntar på nåt gott ...

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl fiberhavregryn
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk kakao
  • 2 krm kanel
  • Fyllning
  • 20 mjuka urkärnade katrinplommon
  • 75 g mandelmassa
  • ½ msk punsch
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 2 msk strösocker + 2 msk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Arbeta samman alla ingredienser till pajdegen. Låt den vila i rumstemperatur i en timme. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
    2. Dela degen i 10 bitar och tryck ut dem i pastejformar av aluminium. Använd engångsformar tas några formar som stöd för att hålla formen rund.
    3. Rör samman mandelmassa och punsch. Lägg en liten klick mandelmassa i varje plommon. Lägg två plommon i varje pajskal.
    4. Grädda pajerna i ca 12 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 150 grader. Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt socker i två omgångar och vispa smeten slät mellan gångerna. Vispa smeten riktigt fast.
    5. Fördela marängen i pajskalen. Grädda dem i 8 minuter. Sänk värmen ytterligare till 100 grader och grädda dem i 8 minuter till, här är pajerna färdiga om du vill ha mjuk maräng. För en frasig maräng gräddas de i ytterligare 25 minuter därefter stängs värmen av och pajerna får stå kvar i halvöppen ugn i ca 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben