Chokladpajer med maräng och kakaoflarn

Serverar: 8 portioner

Små söta pajer med ljuvlig chokladfyllning som toppas med italiensk maräng och knapriga kakaoflarn. Vaniljglass och chokladsås är gott att servera till.

Ingredienser

  • Kakaonougatine
  • 1 1/4 dl socker
  • 55 g smör
  • 2 msk glykos
  • 1 dl kakaonibs (krossade kakaobönor)
  • Pajdeg
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 ägg
  • Torkade gula ärtor (till formarna)
  • Fyllning
  • 150 g mörk choklad, 65%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Italiensk maräng
  • 100 g socker
  • 35 g vatten
  • 55 g äggvita
  • Servering
  • Chokladsås
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Kakaonougatine: Koka socker, glykos och smör på svag värme till en karamell som är gyllenbrun, det tar lite tid. Rör om någon gång emellanåt, men rör inte hela tiden. Dra av kastrullen från värmen och vänd i kakaonibsen.
    2. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg massan på ett bakplåtspapper och lägg över ett bakplåtspapper och kavla ut så tunt som det går. Lägg upp på en plåt och ta bort det översta bakplåtspapperet.
    3. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna, bryt i bitar. det bästa är att göra flarnen samma dag som de ska serveras så att de är krispiga och fina. Det går även att göra dem dagen innan. Lägg dem då i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan lagren.
    4. Pajdeg: Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop det med socker, mjöl och kakao. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse i kylen i 1 timme.
    5. Kavla ut degen och fodra 8 små pajformar, 8-9 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och fyll i torkade ärtor i hela pajformen (så att kanterna inte åker ner under gräddningen)
    6. Grädda formarna mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt dem svalna i några minuter. Ta bort ärtorna.
    7. Fyllning: sänk ugnsvärmen till 150 grader. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt mjölk och ägg och rör tills det är slätt.
    8. Fördela smeten i formarna och grädda näst längst ner i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt pajerna svalna på ett galler.
    9. Maräng: Koka upp socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen koka till 110 grader börjar du vispa upp äggvitan. När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under kraftig vispning. Så att allt blandas väl. Sänk hastigheten. Vispa tills marängen svalnat helt.
    10. Fyll upp en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm. Om marängen känns "kort" så kan du vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan du fyller spritspåsen- så att det blir fina toppar när du spritsar. Spritsa marängen i toppar på pajerna när de svalnat helt.
    11. Bränn av marängen med en gasolbrännare och garnera med kakaonougatine före servering. Servera pajerna med chokladsås och vaniljglass.

    Liknande recept

    4.9
    1 h 10 min
    12
    29

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben