Chokladtårta med choklad- och kaffefyllning

Serverar: 14 portioner

En maffig chokladtårta med en härlig fyllning av kaffe och choklad. En ljuvlig tårta för chokladälskaren!

Ingredienser

  • 2½ dl mjölk
  • 100 g mörk choklad
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 dl råsocker
  • 4 äggulor
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk espressopulver
  • 1½ tsk bakpulver
  • 4 äggvitor
  • Fyllning
  • 2 msk starkt kaffe
  • 50 g mörk choklad
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Glasyr
  • 75 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant 24 cm i diameter.
    2. Värm mjölken försiktigt tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna, ett i taget i smör och sockerblandningen. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, espressopulver och bakpulver.
    3. Blanda ner det och den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen, lite i taget. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
    4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt kakan svalna något innan den tas ut ur formen och får kallna på galler.
    5. Lägg kaffe och choklad i en skål över vattenbad. Låt chokladen smälta, och sedan svalna något. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda i den smälta chokladen. Dela kakan i två bottnar och bred fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
    6. Smält chokladen och smöret på låg värme till glasyren. Låt glasyren svalna något och bred den sedan runt tårtan. Förvara tårtan i kylen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben