Chokladtryffelcheesecake med mandelbiskvier
En otroligt kompakt cheesecake, perfekt att servera till kaffet efter middagen. Den är jättelätt att göra. Du kan använda vilken likör du vill. Servera i tunna skivor, direkt från kylen, så att den är så kall och fast som möjligt.
Ingredienser
Chokladsmulbotten
175 g chokladöverdragna digestivekex, kakor med chokladbitar i eller andra små chokladkakor
75 g smör
2 msk farinsocker
Fyllning
250 g mörk choklad (70%)
300 g färskost
Drygt 1½ dl farinsocker
6 cl likör el mörk rom
100 g mandelbiskvier, fint smulade
Kakaopulver, siktat, att pudra över
Instruktioner
- En grund kakform, 23 cm i diameter, med löstagbar botten
- Chokladsmulbotten:
Lägg kexen i en matberedare och mixa till smulor. Du kan också lägga kexen i en plastpåse och krossa dem fint med en brödkavel.
- Smält smör och socker i en liten kastrull över låg värme. Rör ner smulorna och använd genast
- Tryck ut smuldegen i ett tunt lager (du kanske inte behöver allt) i kakformens botten, och kyl tills den ska användas.
- Bryt chokladen i små, jämnstora bitar och lägg i en liten, värmetålig skål som du placerar över en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden, tills chokladen har smält. Ställ då åt sidan.
- Rör färskosten mjuk i en stor bunke med träsked eller elvisp. Vispa ner farinsockret och romen och rör sedan ner den smälta chokladen och krossade mandelbiskvier. Häll i formen, och jämna till ytan så mycket som möjligt. Kyl i 1-2 timmar.
- När kakan har stelnat, pudra ovansidan med ett tunt lager kakaopulver. Ta försiktigt ut cheesecaken ur formen (du kan behöva värma formens kanter för att de ska släppa), och lägg upp på ett stort fat.
- Dekorera eventuellt med minimandelkakor och servera.
Liknande recept
Kommentarer (1)
ursäkta vaddå chokladsmulbotten?