Chokladtryffelkaka

Serverar: 12 portioner

Imponera på middagsgästerna! Mäktig men god kaka.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1½ dl socker
  • 3 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl kakao
  • 1½ dl mald mandel
  • Tryffel
  • 400 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl kaksmulor
  • 3 msk rom
  • Garnering
  • 12 physalis
  • 50 g mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Klä bottnen av en form med löstagbar kant med bakpapper. Sätt på kanten och smörj den. Vispa rumstempererat smör och socker ljust och luftigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om väl. Sikta i mjöl, bakpulver, kakao och mandel i smeten och rör om.
    3. Häll över i kakformen och grädda i ugnen i 20-25 minuter, eller tills kakan fjädrar lite när man trycker på den med fingret.
    4. Låt kakan svalna lite i formen, flytta sedan över den på ett galler där den får ligga och kallna. Gör rent formen, smörj in igen och lägg tillbaka kakan när den kallnat.
    5. Värm choklad, smör och vispgrädde till tryffelsmeten i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Rör om tills smeten är slät och smidig och låt den svalna.
    6. Ställ smeten kallt i 30 minuter. Rör om ordentligt med en slev och kyl i ytterligare 30 minuter. Rör om smeten igen och tillsätt kaksmulorna och rommen. Blanda väl och skeda smeten över kakan. Låt stelna 2-3 timmar.
    7. Smält under tiden lite choklad och doppa i physalisen till hälften. Ställ dem att stelna på en bit bakpapper.
    8. Flytta kakan till ett upplägningsfat och dekorera med physalisen innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben