Choucroute garnie (Surkålsgryta)

Serverar: 4-6 portioner

Den berömda surkålsgrytan från Alsace är underbar vintermat, lika god för humöret som för kroppen. Koktiden är lång men grytan går bra att förbereda och värma på vid serveringen.

Ingredienser

  • 800 surkål
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2-3 msk smör
  • 200 g rimmat sidfläsk i bit
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk kummin
  • 5-6 enbär
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 5 dl torrt vitt vin, gärna riesling
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 200 g rökt sidfläsk i bit
  • 300 g kassler
  • 400-500 g bratwurst eller annan god korv
  • Till servering
  • Finhackad persilja
  • Stark fransk senap
  • Ev. kokt potatis
  • Instruktioner

    Skölj surkålen i kallt vatten i durkslag, låt rinna av väl. Strimla löken, skala, kärna ur och klyfta äpplet. Fräs lök och äpple i smöret under omrörning ca 3 min. Häll ner kål, lagerblad, kummin, enbär, peppar, vin, vatten och smulad buljongtärning. Tryck ner den rimmade fläskbiten till mitten av kålen. Sjud grytan under lock ca 1 timme, späd ev med mer vatten. Lägg ner rökt fläsk, sjud 10-15 min till. Tillsätt kassler och korv, sjud ytterligare 15 min. Ta upp kött och korv, skiva köttet och dela korvarna. Lägg tillbaka i grytan, strö över persilja och servera med senap och ev potatis. Eller lägg upp surkålen på ett stort fat och fördela köttet över

    Liknande recept

    2 d 4 h 5 min
    6
    2
    4.9
    2 h 30 min
    6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben