Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott
Vinnarreceptet från Årets kock 2009, den saftiga timjanstekta kotlettraden gifter sig fint med syrlig vinägersky, choucroute på fänkål och söta aprikoser i kompott.
Ingredienser
600 g benfri kotlettrad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
10 kvistar timjan
Vinägersky
½ gul lök
2 msk smör
2 dl rött vin
1 msk kalvfond
2 dl vatten
½ dl hackad färsk timjan och rosmarin
1 msk sherry- eller äppelcidervinäger
Choucroute
1 fänkål
1 purjolök
2 dl torrt vitt vin
1 msk hackad timjan
2 msk smör
Salt
Peppar
Lökcrème
2 gula lökar
1 purjolök
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
½ dl crème fraiche
Pressad saft av ½ citron
Salt
Peppar
Aprikoskompott
1 påse torkade aprikoser
2 dl torrt vitt vin
½ dl vatten
1 msk sherry- eller äppelcidervinäger
1 krm salt
½ krm svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°.
- Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, ca 1 ½ tim.
Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem och timjankvistarna på steken efter halva tiden.
Låt vila 10 min innan servering.
- Vinägersky:
Skala och hacka löken.
Fräs den i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond vatten och örter.
Koka ihop till hälften återstår, 15-20 min.
- Sila skyn, smaka av med vinäger och blanka av den med 1 msk smör.
- Choucroute:
Skär fänkål och purjolök i tunna strimlor och koka dem i vinet utan lock, ca 10 min.
- Tillsätt timjan och smör och smaka av med salt och peppar.
- Lökcrème:
Skala och grovhacka den gula löken,
skär purjolöken i bitar.
- Koka löken mjuk i gräddmjölk.
Sila och spara kokspadet.
- Mixa löken till en slät purè, späd ev med kokspad.
Tillsätt crème fraiche och smaka av med citron, salt och peppar.
- Aprikosompott:
Skär aprikoserna i mindre bitar och sjud dem i vin och vatten till en kompott, ca 10 min.
- Smaka av med vinäger, salt och peppar.
- Skär köttet i tunna skivor och servera med vinägersky, choucroute, lökcrème, aprikoskompott och potatis.
Strö ev över rostad lök.
Liknande recept
Kommentarer (0)