Timjanstekt kotlettrad med vinägersky och aprikoskompott

Serverar: 4 portioner

Vinnarreceptet från Årets kock 2009, den saftiga timjanstekta kotlettraden gifter sig fint med syrlig vinägersky, choucroute på fänkål och söta aprikoser i kompott.

Ingredienser

  • 600 g benfri kotlettrad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 kvistar timjan
  • Vinägersky
  • ½ gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • ½ dl hackad färsk timjan och rosmarin
  • 1 msk sherry- eller äppelcidervinäger
  • Choucroute
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk hackad timjan
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Peppar
  • Lökcrème
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl crème fraiche
  • Pressad saft av ½ citron
  • Salt
  • Peppar
  • Aprikoskompott
  • 1 påse torkade aprikoser
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ½ dl vatten
  • 1 msk sherry- eller äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • ½ krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125°.
    2. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör.
    3. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, ca 1 ½ tim. Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem och timjankvistarna på steken efter halva tiden. Låt vila 10 min innan servering.
    4. Vinägersky: Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond vatten och örter. Koka ihop till hälften återstår, 15-20 min.
    5. Sila skyn, smaka av med vinäger och blanka av den med 1 msk smör.
    6. Choucroute: Skär fänkål och purjolök i tunna strimlor och koka dem i vinet utan lock, ca 10 min.
    7. Tillsätt timjan och smör och smaka av med salt och peppar.
    8. Lökcrème: Skala och grovhacka den gula löken, skär purjolöken i bitar.
    9. Koka löken mjuk i gräddmjölk. Sila och spara kokspadet.
    10. Mixa löken till en slät purè, späd ev med kokspad. Tillsätt crème fraiche och smaka av med citron, salt och peppar.
    11. Aprikosompott: Skär aprikoserna i mindre bitar och sjud dem i vin och vatten till en kompott, ca 10 min.
    12. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
    13. Skär köttet i tunna skivor och servera med vinägersky, choucroute, lökcrème, aprikoskompott och potatis. Strö ev över rostad lök.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben