Passa på och gör marmelad när päronen är som godast.
Ingredienser
2 citroner
1½ kg fasta päron
Ca 10 dl syltsocker
100 g grovahckade valnötter
1 tsk mald ingefära
Instruktioner
Skölj citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Skala och kärna ur och skär päronen i mindre bitar.
Sjud päron, citronsaft och citronskal under lock ca 20 minuter. Tillsätt socker och rör tills det smält. Koka upp igen och koka kraftigt utan lock i ca 15 minuter.
Rör ner valnötter och ingefära när det återstår ca 5 minuter av koktiden.
Gör ett geléprov genom att kyla ett tefat i frysen. Ös upp lite av den heta saften på fatet och gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Koka annars 3-5 minuter till. Marmeladen kan behöva stå till sig ett par dagar för att stelna. Om det fortfarande är för löst kan det kokas om och stadgas med extra pektin.
När gelén är färdigkokt skummas den. Låt marmeladen vila i 15 minuter, rör då och då. Häll upp på rena, varma burkar. Sätt på lock och förvara i kylen.