Citron- och vitlökskryddad lammstek med kålrotsstomp

Serverar: 4 portioner

En stomp är ett grövre mos.Det får gärna vara lite omosade bitar kvar.

Ingredienser

  • 1 lammstek med ben (ca 1 kg)
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 1 msk hackad rosmarin
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Kålrotsstomp
  • 1,2 kg kålrötter
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 knippe persilja
  • Tillbehör
  • rostade rotfrukter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär vitlöksklyftorna på längden. Gör små snitt i lammsteken med en kniv. Stick in vitlöksklyftorna. Pressa citronen och gnid in lammsteken med citronsaften. Krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar.
    2. Lägg köttet i en ugnssäker form. stick in en köttermometer. Tillaga mitt i ugnen till 72 graders innertemperatur, ca 1½ timme.
    3. Skala kålrötterna och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och mosa kålrötterna grovt med en potatisstöt. Tillsätt smöret. Salta och peppra. Hacka persiljan och blanda i stompet.
    4. Skär lammsteken i skivor och servera med kålrotsstomp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben