Citron risotto med vitloksräkor

Serverar: 4 portioner

Tid: 35 minuter

Denna rätten har jag gjort manga gånger. Jättegott och det gar hyfsat snabbt! Jag använder inte alltid råa rakor, men det gar lika bra med kokta räkor (de bor dock vara stora!) Har även lagat risotton men rort i 2 msk hackad persilja och strimlad rokt lax. Jättegott det också.

Ingredienser

  • 20 stora skalade råa räkor
  • 1 tsk fint riven farsk ingefära
  • 3 vitloksklyftor, pressade
  • 4 msk sweet chilli sås
  • Rivet citronskal och juice av 1 stor citron
  • 1.2 liter varm gronsaksbuljong (ju godare buljong, desto godare risotto!)
  • En nypa saffranstrådar
  • 1 msk olja
  • 1 knippa vårlok, fint hackad
  • 300 g risotto ris (jag använder carnaroli eller arborio)
  • En hand slät persilja till servering
  • Instruktioner

    1. Lagg räkorna i en skål med ingefaran, 1 pressad vitloksklyfta, chilli sås och 1 msk citron juice. Blanda och sätt åt sidan for marinering medan risotton kokas. OBS att räkorna inte ska marineras längre än såhär.
    2. Häll buljongen i en kastrull, lägg i saffran (det går kanske lika bra med gurkmeja, men har ej testat!) och sjud over låg värme.
    3. Värm oljan i en kastrull och fräs loken och den återstående vitloken i 2 minuter. Ror i citronskalet och riset, hoj värmen och koka i 1 minut tills riset blivit genomskinligt och täckt av oljan. Ror hela tiden!
    4. Häll i en slev med buljong i kastrullen och koka, ror då och då, tills all vätska har absorberats. Fortsätt att hälla i buljong, en slev åt gången, och koka i 16 - 18 minuter eller tills riset ar kokt. Ta bort från spisen, ror i återstående citron juice och satt åt sidan.
    5. Värm en wok eller stekpanna så den ar riktigt het. Häll i räkblandningen och koka under omrorning i 2-3 minuter tills räkorna ar rosa (om råa) och såsen bubblar och har tjocknat.
    6. Servera risotton i varma skålar, häll over räkorna och stro over persilja. Servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    heedwig 27 januari 2009

    Fantastiskr gott!. Väldigt matigt, men fräscht och gott. Toppen:)

    Zara-F 4 maj 2009

    Balanserad och smakrik. Jätte gott! OBS! Byt inte safran till gurkmeja om du vill behålla det orginella smaket! Det blir helt annat smak med gurkmeja. :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben