Citronbröd till teet

Serverar: 20 portioner

Det här citronsmakande brödet, som är ett mellanting mellan bröd och kaka, kommer att bli den nya favoriten till fikat.

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • ½ dl socker
  • 1 dl vit baksirap
  • 50 g mjukt smör eller margarin
  • 2 msk citronmarmelad, lättsockrad
  • 1 ägg
  • 1 msk pressad citron
  • 1-2 tsk rivet citronskal
  • 2½ dl lättyoghurt med citronsmak
  • 100 g hackade pistaschnötter
  • Glasyr (valfritt)
  • ½ dl socker
  • ½ dl pressad citron
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Smält ½ tsk av margarinet direkt i en 2-litersform och smörj sedan formen. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
    2. Arbeta samman resten av margarinet, socker, sirap och marmelad, gärna med elvisp, i en annan skål. Rör ner ägg, citronsaft och citronskal. Sikta ner mjölblandningen växelvis med yoghurten och kör på lägsta hastighet med elvispen. Tillsätt slutligen pistaschnötterna.
    3. Häll smeten i den smorda bakformen och jämna till ytan. Grädda i 55-60 minuter eller tills en provsticka känns torr och kakan fått vacker färg. Ställ formen på ett galler och låt kakan svalna långsamt i formen.
    4. Gör glasyren. Blanda socker och citronsaft i en kastrull och låt koka upp häftigt. Stick hål i eller pricka brödet med en gaffel. Skeda/pensla sedan över glasyren och låt den stå tills glasyren stelnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben