Bullar, knutar, längder, flätor eller kransar, vetedeg kan varieras i det oändliga. En ovanlig och god variant är dessa bullar med smak av både vanilj och citron.
Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
½ tsk salt
1 dl vit sirap
14-15 dl vetemjöl special
Fyllning
Rivet skal av 1 citron
2 msk citronsaft
1 msk vaniljsocker
150 g rumstempererat smör
Pensling
1 ägg
Garnering
2 msk pärlsocker
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. Låt vätskan bli fingervarm, ca 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, sirap och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen, ca 1-2 dl.
- Arbeta ihop ingredienserna till en blank och smidig deg. Låt den sedan jäsa 1 timma.
- Strö ut lite av det resterande mjölet på ett bakbord och stjälp upp degen. Knåda samman den. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 20x30 cm.
- Blanda citronskal, citronsaft, vaniljsocker och smör. Fördela blandningen på degplattorna. Vik dem på längden och tryck till lite.
- Skär 20 bitar av varje längd. Skär ett jack i varje bit så att det ser ut som ett par byxor. Biten ska sitta ihop i ena kanten. Snurra benen var för sig och knyt sedan ihop till en knut.
- Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
- Om du vill att bullarna ska smaka ännu mer citron kan du blanda i 1 msk finrivet citronskal med pärlsockret som du använder till garneringen.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Supergoda bullar! Kommer att bakas igen.