Citronbullar

Serverar: 40 portioner

Bullar, knutar, längder, flätor eller kransar, vetedeg kan varieras i det oändliga. En ovanlig och god variant är dessa bullar med smak av både vanilj och citron.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vit sirap
  • 14-15 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • Rivet skal av 1 citron
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g rumstempererat smör
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 2 msk pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. Låt vätskan bli fingervarm, ca 37 grader.
    2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, sirap och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen, ca 1-2 dl.
    3. Arbeta ihop ingredienserna till en blank och smidig deg. Låt den sedan jäsa 1 timma.
    4. Strö ut lite av det resterande mjölet på ett bakbord och stjälp upp degen. Knåda samman den. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 20x30 cm.
    5. Blanda citronskal, citronsaft, vaniljsocker och smör. Fördela blandningen på degplattorna. Vik dem på längden och tryck till lite.
    6. Skär 20 bitar av varje längd. Skär ett jack i varje bit så att det ser ut som ett par byxor. Biten ska sitta ihop i ena kanten. Snurra benen var för sig och knyt sedan ihop till en knut.
    7. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.
    8. Om du vill att bullarna ska smaka ännu mer citron kan du blanda i 1 msk finrivet citronskal med pärlsockret som du använder till garneringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    marilyn 1 mars 2009

    Supergoda bullar! Kommer att bakas igen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben