Vår favoritfromage! Helt utan fett om man vill. Ett gammalt välbeprövat recept som serverades på kalas på vår mor och mormors tid. Mycket uppskattat. Man vill bara ha mer och mer!
Ingredienser
3 ägg, stora
1 dl strösocker
Rivet skal från ½ citron
½ - ¾ dl saft från citronen
4 tsk gelatinpulver, små strukna skedar
2 msk vatten
Färska hallon eller andra bär
Instruktioner
Riv citronskalet.
Pressa citronsaften och häll över i en liten kastrull + vattnet.
Blanda i gelatinpulvret samt låt allt smälta på svag värme under tiden du färdigställer resten.
Dela äggen, vitor och gulor var för sig. Vispa först vitorna till riktigt fast skum (ca 5 minuter med elvisp)
Vispa sen i en annan bunke gulorna, sockret samt citronraspet tills det är pösigt. Vispa försiktigt ner gelatinblandningen lite i taget i äggulesmeten. Vänd ner äggviteskummet och rör försiktigt så det blir en fin jämn smet. Häll fromagen i det du sen vill servera ur.
Stelnar snabbt i kylskåpet.
Servera gärna med t.ex. färska hallon och en skål med vispad grädde för den som vill ha.
Ät och njut!
Hur många blad gelatin motsvarar 4 tsk gelatinpulver? Tänkte prova ditt recept men har bara
hela blad? Mvh Margit
Vetebullen14 juli 2011
Hej Margit!
1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 blad
Lycka till och hoppas det smakar. Vi är som sagt stormförtjusta i denna enkla men goda
dessert. Äter ofta nyplockade hallon till som just nu kommer i massor i vår trädgård.
Cassiopeya3 oktober 2012
Testade denna men den blev tyvärr inte alls bra. För mkt gelatin, så fromagen blev alldeles stabbig. Smaken var nog helt okej, men fick slänga allt pga konsistensen :( Får se om jag vågar testa den en gång till. Väntar med betyg tills dess.
Vetebullen6 oktober 2012
Oj, det var inte bra. Då blev det nog för mycket getatin. Jag använder små teskedar och strukna sådana. Blir då fluffigt och poröst. Du kan gott minska på gelatinet, det går fint ändå. Lycka till!
Cassiopeya7 oktober 2012
Okej, får se när jag testar igen:) Hoppas det går bättre då;)
pihal29 juli 2014
Tyckte tyvärr att denna dessert blev alldeles för stabbig i konsistensen och väldigt menlös i smaken. Inget jag kommer att göra igen. 1 i betyg.
moid21 december 2016
Jättegod och lätt att laga..... minskade på gelatinet för att slippa stabbigheten.
Hur många blad gelatin motsvarar 4 tsk gelatinpulver? Tänkte prova ditt recept men har bara hela blad? Mvh Margit
Hej Margit! 1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 blad Lycka till och hoppas det smakar. Vi är som sagt stormförtjusta i denna enkla men goda dessert. Äter ofta nyplockade hallon till som just nu kommer i massor i vår trädgård.
Testade denna men den blev tyvärr inte alls bra. För mkt gelatin, så fromagen blev alldeles stabbig. Smaken var nog helt okej, men fick slänga allt pga konsistensen :( Får se om jag vågar testa den en gång till. Väntar med betyg tills dess.
Oj, det var inte bra. Då blev det nog för mycket getatin. Jag använder små teskedar och strukna sådana. Blir då fluffigt och poröst. Du kan gott minska på gelatinet, det går fint ändå. Lycka till!
Okej, får se när jag testar igen:) Hoppas det går bättre då;)
Tyckte tyvärr att denna dessert blev alldeles för stabbig i konsistensen och väldigt menlös i smaken. Inget jag kommer att göra igen. 1 i betyg.
Jättegod och lätt att laga..... minskade på gelatinet för att slippa stabbigheten.