Citronkyckling

Serverar: 6 portioner

En riktig söndagsmiddag du kan bjuda hela familjen på.

Ingredienser

  • 1 kyckling, stor
  • 1 gul lök
  • Rosmarin, salvia eller timjan
  • 2½ dl apelsinsaft, pressad
  • 2½ dl vitt vin
  • 1 tsk chili röd, torkad, och mald
  • 1 tsk salt
  • 3 citroner små
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Tryck in löken och örterna i kycklingen och lägg den med bröstsidan uppåt i en ugnsform. Blanda apelsinsaft och vin och häll hälften över kycklingen. Stryk på chili och salt på kycklingen och massera in det i skinnet. Stek i ugnen tills kycklingen är gyllenbrun, tar ca 25 minuter.
    3. Häll på resten av vätskan, sänk ugnstemperaturen till 160 °. Stek kycklingen i ytterligare 40 minuter.
    4. Rosta under tiden resten av kryddorna i en stekpanna tills de börjar dofta. Mortla kryddorna och halvera citronerna.
    5. Ta ut kycklingen ur ugnen, dela den i bitar och lägg tillbaka bitarna i skyn. Strö på de rostade kryddorna och lägg även citronerna i formen. Stek i ca 20 minuter till. Köttet är färdigt när en termometer, som du stoppat in i kycklingen, visar 70°. Stick annars en kniv i en tjock del av kycklingen och se så att saften som kommer ut är genomskinlig, då är den färdig.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    3-4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben