Spröda och nötiga skorpor med en fräsch citronsmak.
Ingredienser
1½ dl hasselnötter
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
1 nypa salt
1 citron, rivet skal
50 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Sprid ut nötterna på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 8-10 minuter. Höj ugnstemperaturen till 225 grader efter rostningen.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, socker, salt och citronskal i en bunke. Nyp ihop allt med smöret. Tillsätt ägg och nötter och blanda ihop allt till en deg. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till längder, ca 30 cm, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna något. Skär längderna i sneda bitar, ca 2 cm breda. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och lägg skorporna med snittytan uppåt på en plåt. Rosta och torka skorporna mitt i ugnen i 50-60 minuter. Öppna luckan och låt dem ligga kvar och svalna på plåten.