Citrontarte med hallon

Serverar: 8-10 portioner

En härlig dessert! Smälter i munnen!

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 150 g smör i kuber
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 ½ dl färskpressad citronjuice (3-4 citroner)
  • 200 g hallon
  • Maräng
  • 3/4 dl vatten
  • 1 ½ dl socker + 1 msk socker
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Blanda vetemjöl och smör i en matberedare till stora smulor. Tillsätt kallt vatten så degen går ihop. Ta upp degen och knåda den lätt.
    3. Kavla ut degen och klä en pajform med den. Nagga med en gaffel och ställ formen kallt, gärna i frysen, i 10 minuter.
    4. Grädda pajskalet i 20 minuter.
    5. Vispa upp äggen lätt. Rör ner socker, grädde och citronjuice.
    6. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i ca 20 minuter eller tills fyllningen stannat. Kyl pajen.
    7. Spritsa ev på maräng
    8. Maräng:
    9. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122°C (använd digital termometer).
    10. Vispa äggvitor, socker och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum.
    11. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
    12. Vid servering: Spritsa eller skeda den ätfärdiga marängen över pajen. För att få färg på marängen, sätt pajen i ugnen på grill 250°C i ca 1 minut eller använd en gasolbrännare.
    13. Dekorera med hallon.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (1)

    Wienna 7 juli 2009

    Hej! Detta receptet hade jag tänkt prova ikväll, men dessvärre så förstår jag inte riktigt hur marängen skall göras. Jag har gjort maränger många gånger - men bara på ägg och socker. Hjälp!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben