Citrontarte med kanderade citronskivor

Serverar: 10-12 portioner

En fantastisk syrlig och ljuvlig krämig paj.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 125 g kallt smör
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 citroner
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ tsk äkta vaniljpulver
  • Kanderade citronskivor
  • 2 citroner
  • 3½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med avtagbar kant, ca 26 cm i diameter och ställ kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Vispa ägg och socker poröst. skrubba citronerna i hett vatten, riv skalet och pressa ur saften. Vispa ner detta samt resten av ingredienserna och häll fyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, tills fyllningen "stannat".
    3. Skrubba citronerna och skär dem mycket tunt. Lägg socker och vatten i en kastrull och värm på medelvärme, rör om tills sockret lösts upp. Tillsätt citronskivorna och koka upp. Låt sjuda i ca 20-30 minuter, eller tills massan blivit sirapstjock och citronerna är genomskinliga.
    4. Häll sockerlagen över kakan och toppa tills sist med citronskivorna. Låt svalna och servera med vispad grädde.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2
    4
    30 min
    2
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben