Citrusdoftande sockerkaka med vaniljfyllning

En klassisk kaka som i sommar får smak av apelsin. Enkel, saftigt och otroligt god!

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3/4 dl kokande vatten
  • 1/4 dl koncentrerad apelsinjuice (kan bytas ut mot annan juice eller likör)
  • 1 citron eller apelsin, det gula skalet rivet
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Till formen
  • Smör
  • Ströbröd
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 2 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 1 msk vaniljsocker (eller 1 vaniljstång + 1 msk florsocker)
  • Garnering
  • Florsocker
  • Citronmeliss
  • 1 citron, skalet i strimlor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund sockerkaksform ca 20 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det kokande vattnet och citron- eller apelsinskal. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna. Vispa ihop och häll smeten i formen.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen tills provstickan är torr, ca 35 minuter. Låt stå i formen någon minut, vänd upp på galler och låt svalna. Dela kakan i två delar som en tårtbotten.
    4. Koka samtliga ingredienser till fyllningen tills det tjocknar något, det tar ca 3 minuter.
    5. Fördela blandningen över bottnarna. Lägg ihop och garnera med florsocker, citronmeliss och citronskal.

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    20
    8
    4.7
    1 h
    7-15
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben