Citruspaj

Serverar: 6-8 portioner

Surt och sött, pikant och välbekant förenas här i en frisk och fräsch citruspaj. Direkt tagen ur frysen är den härligt kall och svalkande en varm sommardag.

Ingredienser

  • 75 g smör eller margarin
  • 2-2½ dl krossade småkakor eller söta kex
  • 2 msk strösocker
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 3/4 dl saft av citron
  • 2½ dl tjock grädde
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet och låt det svalna. Blanda de krossade kexen eller småkakorna med strösocker och matfett till en deg.
    2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och grädda den i 200 grader, 6-8 minuter. Låt bottnen svalna.
    3. Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner 1-1½ dl strösocker i äggvitan. Rör ner lite åt gången så att det blir lättare att få det blandat.
    4. Vispa äggulorna med resten av strösockret samt det rivna skalet. Pressa i citronsaft. Vispa grädden till skum. Blanda sedan grädden, äggvitan och äggulesmeten försiktigt.
    5. Häll smeten i pajbottnen och sätt pajen i frysen 2-3 timmar. Ta fram pajen 15 minuter före serveringen och ta den ur formen.
    6. Garnera med apelsiner

    Liknande recept

    4.3
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben