Frisk citruspaj med maräng

Serverar: 8 portioner

Citron och maräng är en klassisk fyllning. Blanda in apelsin med citron och du får en friskare och rundare smak på pajen.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 11 msk socker
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 3 citroner
  • 1 apelsin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2½ dl florsocker
  • 4 ägg
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • Instruktioner

    1. Häll ner vetemjöl med socker i en bunke. Skär smöret i mindre kuber. Nyp snabbt in i degen tillsammans med vattnet. Forma till en smidig deg utan att arbeta den för länge. Plasta och lägg i kylen att vila i 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter ca 22-24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
    4. Fyllning: Riv skalet från 1 citron och 1 apelsin. Pressa saften från apelsinen och 3 citroner. Sila. Värm grädden med florsocker tillsammans med saft och skal från citrusfrukterna. Ta bort från värmen och vispa ner äggen.
    5. Fyll pajskalet upp till kanten och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått en fin färg.
    6. Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en tjock marängsmet. Fördela ut över pajen och grädda på grillvärme i ca 3 minuter. Passa noga så att pajen inte bränns!

    Liknande recept

    4.9
    1 h 10 min
    12
    29
    4.3
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben