Clementinpaj med pinjenötter och lättvispad grädde

Serverar: 12 portioner

Clementinerna kokas länge med skalet kvar och mixas sedan, vilket ger pajfyllningen en fyllig god smak.

Ingredienser

  • 4-5 clementiner
  • 500 g mandelmassa
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g pinjenötter
  • Pajdeg
  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 3½ dl vetemjöl, 210g
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Garnering
  • Florsocker
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Skölj clementinerna noga i ljummet vatten och ta bort blomfästerna. Lägg dem, med skal, i en stor kastrull med vatten. Koka clementinerna under lock i ca 2 timmar.
    2. Skär smöret i tärningar till pajdegen och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
    3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen i ca 1 timme.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Halvera clementinerna. Peta ut kärnorna och mixa clementinerna med skalet kvar grovt i en matberedare. Finriv mandelmassan och blanda med smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd i mjölet.
    6. Lägg fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna. Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna.
    7. Pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben