Currygruta på höna och kirskål

Serverar: 10-15 portioner

Tid: 3 timmar

När björkarna börjar få små blad på våren så är det dags att plocka kirskål. Här är en rätt som passar att frysas ner i portioner så den kan ätas året runt. Currypastan jag använt är Patak´s Rogan Josh och innehåller tomatpuré, annars kan du använda en annan currypasta/currypulver och tomatpuré.

Ingredienser

  • 1 höna (eller kyckling)
  • 1 kg kirskål (en halvfylld ICA plastpåse)
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk cocosmjölk á 400 ml
  • 2 stora gula lökar
  • 3 stora morötter
  • 100 gram medium currypasta som innehåller tomatpuré
  • 2 msk matolja
  • 2 sockerbitar
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Tvätta linserna. Stycka och koka hönan i 2 timmar i vatten, med salt och peppar, som knappt täcker köttet, sista halvtimmen tillsätter du linserna. (Använder du kyckling ska den kokas ca 45 min-1 timme). Låt sedan hönan svalna. Rensa kirskålen, hacka den grovt, varva kirskål med lite salt i en stor gryta. Häll över cocosmjölken och lägg i sockerbitarna. Låt kirskålen koka ihop något. Hacka den gula löken grovt, stek i en stekpanna med lite matolja, salt och currypastan några minuter, tillsätt sedan de grovhackade morötterna, låt steka några minuter, sedan tillsätter du löken och morötterna till kirskålen. Rör runt i kirskålen så allt blandar sig ordentligt. Ta några deciliter vätska från grytan med hönan och häll över kirskålen. Kirskålen ska nu kokas ca en halvtimme. Ta loss köttet från hönan och dela det i småbitar, vätskan kan hällas på kirskålen, se till att få med linserna som borde vara sönderkokta. Vätskan från hönan är en underbar buljong, så kasta inte bort den. Köttet tillsätts till curryn när morotsbitarna är färdiga. Kan serveras som soppa om all vätska från hönans kok tillsätts annars servera till ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben