Dadel- och valnötskaka

Serverar: 8 portioner

Ljuvlig och otroligt god kaka med kolasås som är både gluten- och mjölkfri. Kakan görs på valnötsmjöl och mandelmjöl.

Ingredienser

  • 150 g dadlar, färska
  • 1 dl vatten, kokhett
  • ½ tsk bikarbonat
  • 4 ägg
  • 1 dl råsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g valnötsmjöl
  • 100 g mandelmjöl
  • Kolasås
  • 1 dl vispgrädde (kolla så att den är mjölkfri)
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • Garnering
  • Valnötter
  • Servering
  • Crème fraiche
  • Färska bär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160 grader.
    2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, och smörj kanterna.
    3. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Häll det kokheta vattnet över dadlarna och mosa dem. Rör i bikarbonaten i moset. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vänd ner dadelmoset i äggsmeten. Blanda ihop valnöts- och mandelmjöl. Vänd ner det i äggsmeten.
    4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50-60 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Låt kakan svalna helt i formen och låt den gärna vila i några timmar.
    5. Kolasås: Koka upp grädde, sirap och socker. Låt det koka i ca 10 minuter, tills den tjocknar något. Det blir en ganska lös kolasmet. Låt såsen svalna innan kakan garneras med den.
    6. Dekorera kakan med valnötter och servera gärna kakan med créme fraiche och färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben