Dadelkaka

Serverar: 8-10 portioner

En spännande och god kaka utan mjöl och med bara lite socker. Dadlarna ger mycket sötma. Servera den gärna med vispad grädde.

Ingredienser

  • 250 g dadlar, färska
  • 1 dl vatten
  • 100 g mörk choklad, 70%, hackad
  • 1 tsk mald kanel
  • 4 ägg
  • ½ dl socker
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade
  • Topping
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 25 g smör
  • 1 msk vispgrädde
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Lägg dadlarna i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt det koka i ca 3 minuter och rör ihop till ett "mos". Ta kastrullen från plattan och lägg i den hackade chokladen. Rör så att chokladen smälter i det varma moset. Rör i kanelen och låt moset svalna.
    3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med sockret till en luftig smet. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en annan skål. Vänd ihop äggulesmeten med dadelmoset. Vänd ner de grovt hackade hasselnötterna. Vänd försiktigt ner äggvitan, lite i taget, i smeten.
    4. Bred ut smeten i en smord springform, 20 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt den svalna i formen.
    5. Topping: Smält chokladen tillsammans med smör och grädde i en skål över vattenbad. Rör ihop det till en slät glasyr.
    6. Ta ut kakan ur formen och toppa den med glasyren.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    15-20
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben