Spröda dadelkakor

Serverar: 12 portioner

Dessa goda mördegskakor smakar alldeles ljuvligt till en kopp te. De söta kakorna för tankarna till Nordafrika, där dadlar och fikon är vanliga ingredienser i bakverk.

Ingredienser

  • 2 dl hackade dadlar
  • 125 g smör
  • 4 dl extra fint vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • ½ tsk bikarbonat
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • 3 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Lägg dadlarna i en kastrull och häll över vatten så att de täcks. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.
    2. Häll dadlarna i en sil så att vätskan rinner bort. Lägg dem i en skål och puréa dem med hjälp av en stavmixer eller en matberedare.
    3. Lägg smöret i en skål eller en matberedare med kniven isatt. Tillsätt mjöl, florsocker, bikarbonat och apelsinskal.
    4. Arbeta för hand eller kör i maskin tills det blir en smulig massa, häll i vatten och arbeta samman till en deg. Lägg degen i kylskåpet cirka 30 minuter.
    5. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 12 bitar och rulla små bollar och platta till dem.
    6. Tryck ett litet hål i mitten med tummen och gör ett fint mönster runt hålet med hjälp av en gaffel.
    7. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt. Lägg en klick dadelpuré i mitten av varje kaka.
    8. Grädda dadelkakorna cirka 20 minuter. Låt dem svalna och sikta över lite florsocker vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben