En himmelsk kaka med valfria två toppingar! Kakan görs inte i ugnen.
Glutenfri och laktosfri.
Kakan är absolut godast när den är halvfrusen eller kylskåpskall. Man kan strunta i toppingen och göra kakan som chokladbollar och rulla dem i kokosflingor!
Ingredienser
Dadelkaka
400 g sötmandel
1 kg färska dadlar
1½ dl kokosflingor
1 dl kakao
2 msk äkta vaniljpulver
1 msk flingsalt
1½ dl starkt kaffe
Topping alternativ 1
200 g mörk choklad, smält (se till att den är laktosfri)
100 g valnötter
1 tsk flingsalt
Topping alternativ 2: (ej laktosfri men du kan välja en sådan ost)
250 g ricottaost (välj laktosfri)
100 g valnötter
3 msk flytande honung
1 tsk kanel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg sötmandel på en plåt och rosta mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna och grovhacka sedan mandeln.
- Kärna ur dadlarna och lägg dem i en bunke. Tillsätt mandel, kokosflingor, kakao, vaniljpulver, flingsalt och kaffe. Blanda med en gaffel till en jämn och krämig smet. Tryck ut blandningen i en stor form, alternativt två små formar.
- Topping:
Bred valfri topping, antingen smält choklad eller ricottaost över kakan och ställ den kallt. Den kan gärna stå i frysen någon timme före servering. Ta fram kakan och strö på valnötter och flingsalt över chokladen, eller valnötter, honung och kanel över ricottan.
Liknande recept
Kommentarer (0)