En fräsch tårta med smak av citrus och hjortron.
Ingredienser
Till smulbotten
100 g glutenfria kex (Semper, av digestivetyp, finns i 160 grams förpackning)
1 1/2 msk ströråsocker
1/2 dl flytande fett
Till fyllning
6 blad gelatin
1 apelsin eller 1 citron
2 burkar kesella à 250 g (fetthalt 1% eller 10%, vi använde den senare)
2 dl gräddfil
2 msk ströråsocker eller vanligt strösocker
Garnering
1 dl hjortronsylt
Instruktioner
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv citrusfrukten så att du får 1 tsk skal. Pressa ur saften så du får 1/2 dl apelsinsaft eller 1/3 dl citronsaft.
- Stöt kexen så att du får 2 dl smulor. Blanda smulorna med råsockret, som ger en nougatliknande smak och inte smälter. Blanda samman med fettet och tryck ut smulmassan i en kakform med löstagbar botten, 20 cm i diameter.
- Mät upp kesellan, gräddfilen, citrusraspet, sockret och fruktsaften. Smält gelatinet på svag värme och blanda lösningen med det övriga.
- Bred fyllningen ovanpå smulbotten. Täck formen med plastfolie och ställ in i kylen ett par timmar eller till nästa dag.
- Ta loss botten ur formen och lägg på serveringsfat. Bred sylten över cheesecaken och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Cheesecake
Den amerikanska ostkakan, cheesecake, är en riktigt trevlig dessert so...