Kladdig dadelkaka med kolasås

Serverar: 4 portioner

En härligt kladdig och kolasmakande kaka som blir extra god med en klick vispad grädde eller vaniljglass.

Ingredienser

  • 200 g färska dadlar
  • 2½ dl vatten
  • 1/4 krm bikarbonat
  • 100 g smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ dl farinsocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk mald ingefära
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk mald kardemumma
  • 1 dl mjölk
  • Kolasås
  • 1 dl farinsocker
  • 1½ dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk smör eller kokosolja
  • Servering
  • Vispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra fyra ugnsfasta formar.
    2. Kärna ur dadlarna, hacka grovt och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och bikarbonat. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Ta kastrullen från plattan. Häll ner vetemjöl, farinsocker, majsstärkelse, bakpulver, ingefära, kanel och kardemumma i en matberedare.
    3. Häll av vattnet från dadlarna. Rör även ner dadlar, mjölk och smör i matberedaren och mixa till en slät smet. Fördela smeten i de fyra formarna. Grädda dadelkakorna i 15-20 minuter eller tills de är torra i mitten. Testa med en sticka. Stjälp ut kakorna ur formarna.
    4. Kolasås: Blanda ihop farinsocker och grädde i en kastrull. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme tills du får en mörk, silkeslen kolasås. Det tar 10-15 minuter. Ta kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsocker och smör. Klart!
    5. Servera de kladdiga dadelkakorna med varm kolasås och en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben