Danskt rågbröd med surdeg

Serverar: 1 portioner

Danskt rågbröd med surdeg

Ingredienser

  • Dag 1
  • Grundsurdeg
  • 5 g jäst
  • 2 dl lättfil
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • Dag 2 eller 3
  • 1 ½ dl rågkross
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 tsk stötta fänkåls- eller kumminfrön
  • 4 dl vetemjöl Special
  • ca 7 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 msk smör till pensling
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.
    2. Dag 2-3: Blötlägg rågkross i ljummet vatten i 2-3 timmar eller häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Silaav vattnet.
    3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl och rågmjöl. Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur.
    4. Sätt ugnen på 250°. Pensla brödet med vatten. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka.
    5. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Bina88 22 januari 2009

    Otroligt gott och mustigt bröd!(Y) Tillsatte även linfrön, russin och solrosfrön i degen och det blev riktigt toppen:) Jag funderar på om man skulle kunna göra samma surdeg med ett ljusare mjöl..någon som vet?:P

    sabr0201 19 oktober 2009

    Jätte gott och saftigt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben