Dag 1:
Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och
rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.
Dag 2-3:
Blötlägg rågkross i ljummet vatten i 2-3 timmar eller
häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Silaav vattnet.
Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl och rågmjöl.
Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa
cirka 3 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250°.
Pensla brödet med vatten. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka.
Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst
en dag innan det skärs upp.
Otroligt gott och mustigt bröd!(Y) Tillsatte även linfrön, russin och solrosfrön i degen och det blev riktigt toppen:) Jag funderar på om man skulle kunna göra samma surdeg med ett ljusare mjöl..någon som vet?:P
Otroligt gott och mustigt bröd!(Y) Tillsatte även linfrön, russin och solrosfrön i degen och det blev riktigt toppen:) Jag funderar på om man skulle kunna göra samma surdeg med ett ljusare mjöl..någon som vet?:P
Jätte gott och saftigt!