Dansk rågbröd

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Ett klassiskt grovt bröd med både syrlighet och sötma.

Ingredienser

  • 4 dl filmjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl smör och rapsolja
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 tsk stött anis
  • 2 tsk stött fänkål
  • 3/4 dl brödsirap
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 3– 3 ½ dl vetemjöl special
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö
  • Instruktioner

    Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200°. Häll degen i en smord, avlång bakform, ca 1 ½ liter. Låt jäsa ca 30 min. Sänk temperaturen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga till nästa dag.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben