Danskt rågbröd med surdeg

Serverar: 2 portioner

Ett gott och enkelt surdegsbröd

Ingredienser

  • Dag 1
  • Grundsurdeg
  • 5 g jäst
  • 2 dl lättfil
  • 3 dl rågmjöl , grovt
  • Dag 2 eller 3
  • 1,5 dl rågkross
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 tsk fänkåls- eller kumminfrön , stötta
  • 4 dl vetemjöl special
  • 7 dl rågmjöl , grovt
  • 3 msk smör , till pensling
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn. 2. Dag 2-3: Blötlägg rågkross i ljummet vatten 2-3 timmar eller häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Sila av vattnet. 3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl, och rågmjöl. 4. Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur. 5. Sätt ugnen på 250°. 6. Pensla brödet med vatten. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka. 7. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben