Dill- och vitlöksbröd

Ett ört- och vitlöksbröd som bakas med rågsikt och vetemjöl och gräddas i hett gjutjärn.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten (37 grader C)
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl rågsikt
  • ½ tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk dill
  • Instruktioner

    1. Smula jäst i en bunke och lös upp med ljummet degspad. Tillsätt rågsikt, vetemjöl, salt och bearbeta med en träslev. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och ca 2 msk färsk dill och bearbeta degen ordentligt.
    2. Låt jäsa i ca 60 minuter på dragfri plats under bakduk. Värm ugnen till 220 grader C och ställ in gjutjärnet för att värma det i förväg.
    3. Stjälp upp degen på mjölat underlag och knåda den ordentligt. Forma till en rund limpa.
    4. Ta ut gjutjärnet från ugnen och ställ på galler. Lägg degen i det varma gjutjärnet och täck med en tålig bakduk. Låt brödet jäsa i ytterligare 25-30 minuter.
    5. Ställ gjutjärnet i mitten av ugnen och grädda i ca 45-50 minuter. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    agute 25 juni 2014

    Jättegott! Mannen älskar redan detta bröd. Kommer definitivt att bli en favorit hemma.

    PiNkKiLLeR 2 januari 2016

    När det är nygjort är det super gott! MEN lägger man det i en plastpåse över natten eller fryser in det så blir det jätte torrt och segt :( Vad kan det bero på ????

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben