Ett ört- och vitlöksbröd som bakas med rågsikt och vetemjöl och gräddas i hett gjutjärn.
Ingredienser
25 g jäst
3 dl vatten (37 grader C)
4 dl vetemjöl
2 ½ dl rågsikt
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk dill
Instruktioner
Smula jäst i en bunke och lös upp med ljummet degspad. Tillsätt rågsikt, vetemjöl, salt och bearbeta med en träslev. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och ca 2 msk färsk dill och bearbeta degen ordentligt.
Låt jäsa i ca 60 minuter på dragfri plats under bakduk. Värm ugnen till 220 grader C och ställ in gjutjärnet för att värma det i förväg.
Stjälp upp degen på mjölat underlag och knåda den ordentligt. Forma till en rund limpa.
Ta ut gjutjärnet från ugnen och ställ på galler. Lägg degen i det varma gjutjärnet och täck med en tålig bakduk. Låt brödet jäsa i ytterligare 25-30 minuter.
Ställ gjutjärnet i mitten av ugnen och grädda i ca 45-50 minuter. Låt svalna på galler.
Jättegott! Mannen älskar redan detta bröd. Kommer definitivt att bli en favorit hemma.
PiNkKiLLeR2 januari 2016
När det är nygjort är det super gott! MEN lägger man det i en plastpåse över natten eller fryser in det så blir det jätte torrt och segt :( Vad kan det bero på ????
Jättegott! Mannen älskar redan detta bröd. Kommer definitivt att bli en favorit hemma.
När det är nygjort är det super gott! MEN lägger man det i en plastpåse över natten eller fryser in det så blir det jätte torrt och segt :( Vad kan det bero på ????