Dilldoftande potatisgratäng

Min min godaste potatisgratäng, krämig och smakrik. Helt underbar till blodiga biffar och rödvinssås!

Ingredienser

  • 2 ½ dl finskuren purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ½ dl finhackad dill
  • 1 msk vatten
  • 1 kilo skalad potatis, fast sort
  • 2 dl mild grevéost
  • 125 g mozzarellaost
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 ½ dl vispgrädde + 1½ dl mjölk (Jag brukar ta det dubbla av båda, blir krämigare, eller lite mer grädde än mjölk)
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Hacka purjolök, vitlök och dill och fräs några minuter, tillsätt 1 msk vatten så att det blir mjukt.
    2. Skala potatisen och skiva det tunt.
    3. Grovriv grevéosten, skär mozzarellan i bitar och blanda med potatisskivorna. Salta och peppra.
    4. Lägg hälften av potatisblandningen i en form. Fördela det frästa lökhacket ovanpå och täck med resten av potatisblandningen. Häll över gräddmjölken och tryck ner potatisen.
    5. Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter. Ta av folien och höj värmen till 225 grader och låt gratängen få färg, ca 10-15 minuter.
    6. Servera till en god blodig biff eller t.ex. porterstek

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben