Gott till maten en fredag eller lördagkväll! Recept på surdeg finns bland mina recept
Ingredienser
300 g dinkelsurdeg
150 g vatten
10 g jäst
ca 350 g siktat dinkelmjöl
12 g salt
2 msk olivolja
2 msk honung
Instruktioner
Häll vatten, olivolja, surdeg, honung och jäst i köksmaskinens bunke, tillsätt mjölet. Arbeta degen smidig (tillsätt mer mjöl om degen blir lös), blanda sedan degen på låg hastighet ca 16 minuter utan salt. Degen är färdigknådad när det bildas tunna strängar mellan fingrarna när man kladdar med den. Tillsätt saltet och blanda i två minuter till. Låt degen jäsa under plastfilm i minst 2 timmar, om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den igen. Baka ut till valfri form, låt jäsa till dubbel storlek innan du gräddar. Brödet är färdigräddat när det har en kärntemperatur på 97 grader.
Småfranskor 225 graders ugn 12-16 minuter beroende på storlek.
Baguetter 250 graders ugn 5 minuter, sänk till 220 grader och grädda ytterligare 8-11 minuter beroende på storlek.
Franskbröd 250 graders ugn 5 minuter, sänk till 220 grader och grädda ytterligare 13-20 minuter beroende på storlek.