Tyskt dinkelbröd

Serverar: 2 portioner

Gi ligger runt 64 på detta goda bröd. Detta beror på att linfrön och hela korn sänker GI:t i brödet.

Ingredienser

  • 3 dl hela korn, dinkel (ligg i blöt en natt)
  • 1½ dl linfrön
  • 9 dl vatten
  • 1 pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 2 msk sirap
  • 1msk anisfrön
  • ½ dl rapsolja
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 15-17 dl matlagningsmjöl av 4 sädesslagTill pensling
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Oskalade sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Skölj fröna och lägg i blöt över natten, alternativt koka i 30-40 min. Blanda linfrön, kornen, varmt vatten, jäst, salt, sirap, anis och olja. Rör ned rågmjölet och mjölet lite i taget. Rör till en smidig deg. Jäs i 40 min, ta upp och knåda på mjölat bord. Dela i två delar, kavla ut delarna och rulla sedan ihop den som en rulltårta. Lägg på plåt och snitta med kniv. Jäs i ca 30 min. Pensla med ägget och strö över sesamfröna. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min på 250grader. Sänk temperaturen till 200 och grädda ytterligare i 40 min. Låt bröden svalna under duk, skär när de är kalla.
    2. För bröd, ca 225 grader i ca 15 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben