Dinkelbröd med kruskakli

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 timme

Ett superenkelt och jättegott bröd med hyfsat GI-värde, och som dessutom är snällt mot magen! (Receptet räcker till en limpa eftersom det är lagom i min matbererade och i en 1,4-liters brödform, men det går naturligtvis att dubblera om man vill baka två bröd på en gång!)

Ingredienser

  • ca 5 dl dinkelmjöl, gärna fullkorn
  • 1 dl kruskakli
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl linfrö
  • 1 msk ljust psyllium
  • 2 msk rostade solrosfrön
  • 1-2 tsk brödkrydda
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare eller bunke. Värm vattnet till 37°C. Smula jästen och lös upp den i lite av vätskan. Tillsätt jästblandningen och resten av vattnet i de torra ingredienserna.
    2. Arbeta in vätskan, men knåda inte för länge. Ta inte för mycket mjöl; degen ska kännas alldeles för kladdig, då blir brödet godast!
    3. Smörj en brödform (1,4 liter) med matolja. Häll över degen i formen och tryck ut den i botten. Lägg över en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
    4. Grädda i 22 minuter i 200°C, mitt i ugnen. När brödet är färdigt, vänd uppochner på formen så att brödet lossnar. Låt svalna på galler under bakduk.
    5. Tips! Testa att "knacka" lite försiktigt på undersidan av limpan; låter det ihåligt är brödet färdigt!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben