Dinkelbröd med hela linfrön

Serverar: 10-15 portioner

Nyttiga dinkelbröd som passar som frukostbröd, till mellanmålet eller varför inte till egengjorda nyttiga hamburgare? Jag bakar alltid dessa bröd när jag gör hamburgare! Receptet räcker till 10-15 bröd. När jag gör till hamburgare blir det bra om man delar degen tio gånger.

Ingredienser

  • 50 g jäst, för söta degar
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • 9 dl siktad dinkel
  • Topping
  • 1 dl vatten
  • 1½ dl hela linfrön
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en stor bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°).
    2. Rör ner saltet, sirapen, oljan, fullkornsdinkeln och den siktade dinkeln. Se till att degen blir väl omrörd. Låt jäsa övertäckt 1 timme och gärna att bunken får stå på en varm plats.
    3. Sätt ugnen på 275 grader.
    4. Mjöla arbetsbänken och lägg ut degen. Knåda in lite siktad dinkelmjöl. Bearbeta degen så den inte är kladdig och svår att jobba med.
    5. Dela degen i bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Pensla bröden med vatten. Toppa slutligen bröden med hela linfrön
    6. Grädda i mitten av ugnen i 9-10 minuter.
    7. Låt dem svalna under en bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    vajje 6 oktober 2012

    Men åh, vad gott det blev!! Bäst recept bara! :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben