Dinkelbröd med hela linfrön
Serverar: 10-15 portioner
Nyttiga dinkelbröd som passar som frukostbröd, till mellanmålet eller varför inte till egengjorda nyttiga hamburgare? Jag bakar alltid dessa bröd när jag gör hamburgare!
Receptet räcker till 10-15 bröd. När jag gör till hamburgare blir det bra om man delar degen tio gånger.
Ingredienser
50 g jäst, för söta degar
5 dl vatten
1 tsk salt
2 dl ljus sirap
2 msk olivolja
2 dl fullkornsdinkel
9 dl siktad dinkel
Topping
1 dl vatten
1½ dl hela linfrön
Instruktioner
- Smula ner jästen i en stor bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°).
- Rör ner saltet, sirapen, oljan, fullkornsdinkeln och den siktade dinkeln. Se till att degen blir väl omrörd.
Låt jäsa övertäckt 1 timme och gärna att bunken får stå på en varm plats.
- Sätt ugnen på 275 grader.
- Mjöla arbetsbänken och lägg ut degen. Knåda in lite siktad dinkelmjöl. Bearbeta degen så den inte är kladdig och svår att jobba med.
- Dela degen i bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt.
Pensla bröden med vatten. Toppa slutligen bröden med hela linfrön
- Grädda i mitten av ugnen i 9-10 minuter.
- Låt dem svalna under en bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Men åh, vad gott det blev!! Bäst recept bara! :)