Dinkelbröd med aprikoser

Serverar: 10-20 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Ett lättbakat och jättegott bröd. Frukten gör att brödet blir saftigt, men kan uteslutas om man tycker det blir för sött.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 5 ½ dl fingervarmt vatten
  • 50 g smält smör
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 kg siktat dinkelmjöl
  • 1 msk honung
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • Instruktioner

    Smula jäst i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig och tillsätt smält smör och salt. Tillsätt lite av mjölet och häll i alla ingredienser, avsluta med att hälla på resten av mjölet och rör i maskin minst 5 minuter, eller för hand i 10 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter. Jäs under bakduk i 30 minuter. Arbeta sedan degen och dela till 3 limpor. Jäs på baklåtspapper under bakduk i 30 minuter. Pensla med vatten och snitta bröden med vass kniv. Gräddas mitt i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter. Är du osäker på om brödet är klart så kan du med en termometer kontrollera att innetempen i brödet ligger runt 96 grader. Svalna på galler, utan bakduk om du vill ha hård yta och under bakduk om du vill ha mjuk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    hefty 4 september 2011

    Jag bytte ut aprikoser, russin och pumpafrön mot torkade tranbär, blåbär och naturella cashewnötter! Blev såååå gott! Kan också tipsa om att blanda i mjölet med en mjölsikt, eller sil så klumpar det sig inte lika mycket.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben