Dolma med sting

Serverar: 5-6 portioner

Här är ett recept på en kurdisk maträtt. Kurdisk mat innehåller ofta mycket grönsaker.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 chilifrukt
  • 1/2 dl olja
  • 1 kg kött av lamm, nöt eller fläsk i bitar eller färs
  • 1 1/2 tsk stark curry
  • 1 msk salt
  • 1/2 dl bladpersilja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 koppar ris
  • 6 koppar vatten
  • Salt
  • 2-4 paprikor olika sorter eller vad som önskas
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • Ca 3-4 tomater
  • 1-2 lökar
  • Vinblad efter eget önskemål
  • Sallad valfritt
  • Bröd valfritt
  • Instruktioner

    1. Skölj och lägg riset i blöt i lättsaltat vatten en timme.
    2. Hacka lök, vitlök och chili, fräs i olja, sätt till köttet. Häll på en kopp vatten så att det inte bränns. Krydda med curry, persilja och salt. Blanda i krossade tomater och låt koka i 20–30 minuter på medelvärme.
    3. Häll av och spara spadet. Lägg köttbitarna åt sidan. Blanda resten med riset och fyll paprikor, vinblad eller vad du önskar med risblandningen.
    4. Lägg de fyllda grönsakerna i en stor gryta med köttet i botten, häll över spadet. Tyng ner med en tallrik så att allt hålls på plats och låt sjuda sakta i 40 minuter.
    5. Servera med bröd och sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    begeanka 8 oktober 2008

    Har blivit bjuden på sådana här dolmar, kanongoda! Tackar för receptet!

    Jwanaa 12 april 2010

    Vi brukar alldrig lägga vitlöken i dolmas, det sägs att de tar ut smaken från alla andra grönsaker, istället serverar vi bara yoghurt med pressad vitlök. Men det liknar i princip väldigt mycket! Väldigt gott också om man kokar dolmas i vatten och sitronsaft!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben