Höstens godaste tårta består av sockerkaksbotten täckt med en fräscht syrlig äppelkompott. På toppen av härligheten har vi spritsat ett sött och fluffigt marängtäcke. Såväl botten som äppelkompott kan göras i god tid före servering, men när marängen väl är på plats bör tårtan serveras med detsamma. Och nej, det ska inte vara något bakpulver i sockerkaksbottnen. Ur Hemmets Veckotidning nr 38/08.
Ingredienser
Sockerkaksbotten
100 g smör
3 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
Äppelkompott
5-6 syrliga äpplen
3 dl vatten
1 dl socker
Maräng
3 äggvitor (ca 1 dl)
1 dl socker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Sockerkaksbotten:
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned mjöl och avsvalnat matfett. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, 22x30 cm. Grädda kakan ca 35 minuter och låt den svalna.
- Äppelkompott:
Skala äpplena och skär dem i klyftor. Koka upp vatten och socker. Lägg i äpplena och koka dem mjuka. Skeda upp äpplena jämnt över sockerkakan.
- Maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
- Spritsa ut marängen tätt, tätt i små toppar med räfflad tyll. Sätt in tårtan i ugnen på nytt och grädda 6-8 minuter tills marängen fått fin färg. För försiktigt över tårtan på en bricka eller ett tårtfat.
- Servera ljummen med vispad grädde eller glass, eller härligt god vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)