Drömgod äppelmaräng

Serverar: 15 portioner

Höstens godaste tårta består av sockerkaksbotten täckt med en fräscht syrlig äppelkompott. På toppen av härligheten har vi spritsat ett sött och fluffigt marängtäcke. Såväl botten som äppelkompott kan göras i god tid före servering, men när marängen väl är på plats bör tårtan serveras med detsamma. Och nej, det ska inte vara något bakpulver i sockerkaksbottnen. Ur Hemmets Veckotidning nr 38/08.

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • Äppelkompott
  • 5-6 syrliga äpplen
  • 3 dl vatten
  • 1 dl socker
  • Maräng
  • 3 äggvitor (ca 1 dl)
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Sockerkaksbotten: Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned mjöl och avsvalnat matfett. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, 22x30 cm. Grädda kakan ca 35 minuter och låt den svalna.
    3. Äppelkompott: Skala äpplena och skär dem i klyftor. Koka upp vatten och socker. Lägg i äpplena och koka dem mjuka. Skeda upp äpplena jämnt över sockerkakan.
    4. Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
    5. Spritsa ut marängen tätt, tätt i små toppar med räfflad tyll. Sätt in tårtan i ugnen på nytt och grädda 6-8 minuter tills marängen fått fin färg. För försiktigt över tårtan på en bricka eller ett tårtfat.
    6. Servera ljummen med vispad grädde eller glass, eller härligt god vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben