Drömgod nöt- och kolatårta

Serverar: 6-8 portioner

Blanda dina favorit nötter till toppingen - hasselnötter, mandlar, cashewnötter, valnötter.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • ca 2 msk vatten
  • Fyllning
  • ½ dl kolasås (glass sås)
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • ½ msk maizena majsstärkelse
  • Topping
  • 1 ½ dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g blandade nötter
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader och 250 grader. Mät upp mjöl, socker, vaniljsocker och matfett i en matberedare. Kör på högsta hastigheten tills smöret finfördelats. Tillsätt vattnet och kör tills en degklump har bildats. Låt degen vila kallt.
    2. Tryck eller kavla ut degen så att den ryms i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda i 225 grader i mitten av ugnen i 10 minuter.
    3. Fyllning: Bred ut kolasåsen i botten på pajformen. Riv mandelmassan grovt, blanda mandelmassan med äggen och maizena. Häll smeten i formen, grädda pajen ytterligare 15 minuter (225 grader) tills fyllningen stelnat.
    4. Topping: Smält socker och matfett sakta under omrörning i en rostfri kastrull. Tillsätt grädden och låt allt småkoka ett par minuter. Rör ner nötterna och häll massan över pajen. Öka ugnen till 250 grader. Grädda pajen i övre delen av ugnen ytterligare 10 minuter tills knäcksmeten fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    festmaten 9 maj 2008

    detta recept har jag provat tidigare, pajen är jättegod!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben