Efterrättskakor

Serverar: 6 portioner

Chokladkakor med vaniljglass och en sås av choklad och Grand Marnier.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 125 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 3 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 2 msk pulverkaffe
  • Vaniljglass
  • Sås
  • 2 ½ dl grädde
  • 200 g hackad mörk choklad
  • 2 msk Gran Marnier, eller efter smak
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en grund 28x18 cm form med olja och täck bottnen med smörpapper så att det täcker över två sidor.
    2. Smält smöret, chokladen och socker i ett vattenbad och rör om tills smeten är jämn. Ta bort den från värmen och låt den svalna något.
    3. Vispa äggen, socker och vaniljsocker i en skål tills röran är ordentligt blandad. Vispa i chokladblandningen och rör sedan ner mjölet, kakaon och kaffepulvret. Vispa inte för mycket.
    4. Häll ner blandningen i formen och grädda i ugnen i 40 minuter. Låt kakan svalna helt i formen och ställ in den i kylen i en timme eller tills den är fast i konsistensen.
    5. Sås: Blanda grädden och den hackade chokladen i en liten kastrull och värm på mycket låg värme tills chokladen börjar smälta. Ta bort kastrullen från plattan och rör om tills den smälta chokladen är jämn. Tillsätt Gran Marnier och rör om så att det blandas.
    6. Ta upp kakan från plåten med hjälp av smörpapperet. Ta ut 6 kakor med ett runt kakmått, 8 cm i diameter. Lägg var och en av de runda kakorna på en assiett, servera med glass och droppa över den varma såsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben