Egen köttbuljong

Egen smakar alltid bäst!

Ingredienser

  • 5 kg köttben
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • En liten bit rotselleri
  • Persilja
  • 1 purjolök, det gröna
  • 3 lagerblad
  • Timjan
  • 10 vitpepparkorn
  • Färska tomater
  • Lite tomatpurè
  • 3 dl rött vin
  • (mesost)
  • Instruktioner

    1. Skala och skär grönsakerna i bitar. Rosta dessa i ugnen på 180 grader i en timme. Lägg sedan grönsakerna och benen i en stor gryta och häll på vatten så att det precis täcker allt. Låt blandningen koka upp och skumma av med en slev.
    2. Lägg i kryddorna och låt grytan sjuda sakta. Fortsätt att skumma av med jämna mellanrum. Om du vill kan du även lägga i en bit mesost som smakförhöjare.
    3. Sjud blandningen så länge du har tid, minimum är dock 2 timmar, men du kan hålla på upp till 48 timmar. Du avgör själv ifall du vill att koket skall bli en buljong, en fond eller en demiglace. När du är nöjd, plocka ur benen, sila allt och kyl ner blandningen.
    4. Ytskiktet av fett som lägger sig på buljongen när du kyler den kan du lätt lyfta av och kasta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Husman
    Visst är det härligt med riktigt svensk husmanskost? Det blir man a...

    Öl i mat
    Öl i mat!Jodå, visst kan man laga underbar mat med öl i! En god ale el...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben