Elsy's mockatårta.

Serverar: 10 portioner

Denna kalla tårta bjöd min svärmor på första midsommaren jag spenderade hos min sambos familj. Perfekt en varm sommardag!

Ingredienser

  • Bottnar
  • 100 g sötmandel
  • 1½ dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • Mockakräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 2-3 tsk snabbkaffepulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 2-3 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 º.
    2. Mal sönder mandeln. Vispa äggvitor och strösocker till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner mandeln i äggblandningen. Bred ut smeten på bakplåtspapper till två runda bottnar, cirklarna ska vara ungefär 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
    3. Lös upp kaffepulvret i 1-2 msk varmt vatten och låt det svalna. Vispa äggulorna och strösockret pösigt. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner i äggsmeten. Rör ner vaniljsocker och smör i chokladsmeten i omgångar. Blanda sist ner kaffet och rör till en jämn smet. Låt smeten svalna och vispa under tiden grädden.
    4. Bre ut hälften av smeten över en botten och bre sedan ut hälften av grädden över smeten. Lägg på den andra bottnen och bre ut den kvarvarande smeten på den. Klicka ut grädde dekorativt och strö över lite mandel.
    5. Lägg in tårtan i frysen några timmar och ta upp den ungefär en halvtimme innan servering så den fortfarande är kall och lite halvfryst vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    chokladcookie 18 juli 2008

    Kan man använda mandelmassa istället för sötmandlar?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben