En annorlunda tjälknul (tjälknöl)

Serverar: 8 portioner

Gjorde denna dubbelmarinerade tjälknul till nyårsmiddagen. Superb tillsammans med briegratinerad potatis. Passar även utmärkt till buffébord.

Ingredienser

  • 1,5 kg fruset kött, nöt eller älg
  • Marinad 1
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • 2 msk olja
  • Marinad 2
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 2 dl olja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmald svartpeppar
  • 1-2 st pressade vitlöksklyftor
  • ½ dl finhackad gräslök
  • Instruktioner

    1. Lägg det frusna köttet i en ugnssäker form och ställ i mitten av ugnen på 75 grader C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter ca 2-3 h och låt stå i ugnen tills dess att temperaturen nått 65-80 C, beroende på hur genomlagat man vill ha köttet. Detta tar ca 10-12 h.
    2. När köttet uppnått önskad temperatur ska det läggas i marinad 1 i minst 4 h.
    3. Innan köttet läggs i marinad 2 ska det skivas upp i ca ½ cm tjocka skivor och läggas på ett fat med höga kanter eller en skål. Låt ligga i ytterligare minst 4 h och ös gärna marinad 2 över köttet några gånger under tiden.

    Liknande recept

    4.9
    20-25
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben