Engelsk köttpaj

Serverar: 5-6 portioner

Detta är en engelsk variant på paj. Men på den engelska puben får du den ofta serverad med njure eller lammkött istället för den rostbiff och skinka som används i detta receptet. Den här pajen innehåller även en god portvinssås samt brysselkål, syltlök och champinjoner.

Ingredienser

  • 250 g färdigstekt rostbiff i bit
  • 250 g kokt skinka i bit
  • 1 pkt brysselkål, 200 g
  • 1 dl syltlök
  • 150 g små färska champinjoner
  • Portvinssås
  • 2 msk smör
  • 3 ½ msk mjöl
  • 3 dl grönsaksbuljong (tärning)
  • 1 dl portvin
  • 1 ½ msk kinesisk soja
  • Salt
  • Peppar
  • Pajdeg
  • 150 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Knåda ihop samtliga ingredienser till degen med fingertopparna i en bunke. När allt är väl blandat ställ degen kallt att vila i cirka 30 minuter.
    2. Skär rostbiffen och skinkan i bitar. Tina brysselkålen och spola hastigt av syltlöken i kallt vatten. Blanda och lätt ut rostbiffen, skinkan, brysselkålen, syltlöken och champinjonerna i en smord pajform.
    3. Gör portvinssåsen: Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull utan att det får färg. Späd med buljong, portvin och soja och låt såsen koka 5 minuter. Smaka av med nymalen peppar och ev salt. Sätt ugnen på 250 grader.
    4. Fördela såsen över köttet och grönsakerna i formen. Kavla ut pajdegen på mjölat bord till en rundel, något större än formen. Lägg degen generöst över som ett lock. Obs! Sträck ej degen över formen - då spricker den vid gräddningen.
    5. Kläm till degen ordentligt vid kanten. Gör ett par små lufthål i locket så att ången kan ta sig ut. Pensla locket med uppvispat ägg och grädda pajen på galler i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Servera pajen nygräddad med en fräsch sallad som tillbehör.

    Liknande recept

    3.7
    50 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben