Evas festpirog med vitlökssås, gurka och tomat

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Toppengod! Dubbla receptet om ni är många.

Ingredienser

  • Deg
  • 2 dl vatten
  • 50 g färsk jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 liter vetemjöl
  • Fyllning
  • 800 g blandfärs eller fläskfärs
  • 2 stora gula lökar
  • 1 burk krossade tomater 400 g
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 5 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongstärning
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak
  • 1,5 tsk italiensk salladskrydda
  • 1,5 tsk basilika
  • 1,5 tsk oregano
  • 2 dl riven ost
  • 50 g söndersmulad ädelost
  • 2 dl riven ost
  • Smör eller margarin till stekningen
  • Till pensling av pajen
  • 1 uppvispat ägg
  • Sås att servera till
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl crème fraice
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • Salt efter smak
  • 1,5 krm grovmalen svartpeppar
  • 1,5 krm italiensk salladskrydda
  • Tillbehör
  • 1 slanggurka
  • 10-12 körsbärstomater
  • Instruktioner

    1. Börja med att göra fyllningen, för den skall stå och svalna.
    2. Fyllning: Skala och hacka löken grovt. Smält margarin i en stekgryta. Lägg i och bryn den söndersmulade köttfärsen och löken.
    3. Tillsätt krossade tomater, vitlök, tomatpuré, buljongtärning och kryddor. Låt småkoka utan lock i cirka 20-25 minuter men glöm inte och rör om då och då. Rör i ostsorterna, som får smälta ner under omrörning. Låt färsröran svalna innan du lägger det i pajdegen.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Deg: Smält matfettet i en kastrull. Häll i vattnet och rör till degspadet är fingerljummet. Häll blandningen över jästen som smulats sönder i en bunke. Rör om noga så att jästen löser sig ordentligt. Tillsätt salt, ägg och mjöl och arbeta ihop degen. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 40 minuter.
    6. Kavla ut degen till en stor rund platta cirka 45 cm i diameter. Lägg yllningen på ena halvan av den runda plattan och lämna ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg pirogen på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensa med uppvispat ägg.
    7. Grädda pirogen i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när den har fått en fin gyllenbrun färg är den klar.
    8. Såsen: Blanda all ingredienserna till såsen. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna Krydda med salt, svartpeppar och Italiensk salladskrydda Rör om väl. Låt såsen stå och dra i kylskåp 2-3 timmar innan serveringen.
    9. Grönsallad: Lägg tomater och gurkbitar i en salladsskål och servera!
    10. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben