Färgglada räkgrytan

Serverar: 4-5 portioner

En mustig och lite ovanlig räkgryta. Servera den med ris och med ett gott bröd som t.ex. baguetter.

Ingredienser

  • 500-700 g räkor med skal
  • 1 stor gul finhackad lök
  • Smör el margarin
  • 3-4 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 ½ stor strimlad purjolök
  • 200-300 g champinjoner
  • 4-5 stjälkar blekselleri el lite rotselleri
  • 1 röd paprika
  • 3-4 tomater
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • Kajennpeppar el tabascosås
  • Citron
  • Dill
  • Isbergssallad
  • (Svartpeppar)
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna. Klipp gärna varje räka i två delar. Lägg åt sidan så länge.
    2. Fräs den finhackade löken långsamt i lite smör el margarin men utan att löken får färg. Strö över curry + paprikapulver och rör om. Lägg i purjostrimlor och blekselleri eller skalad rotselleri små bitar. Fräs några minuter. Lägg i svampen (hela små eller halverade större) och låt den steka med några minuter. Lägg i tunna, fina paprikastrimlor och urkärnade färska tomater i bitar. Hit kan man förbereda.
    3. Strö över vetemjölet och rör om väl. Slå på vatten + grädde och lägg i buljongtärning. Koka allt 4-5 minuter. Pressa en rejäl vitlöksklyfta direkt ner i grytan och smaka även av med lite tabascosås eller kajennpeppar. Gott och vackert är att dessutom blanda ner lite grovhackad isbergssallad.
    4. Låt allt bli genomvarmt och vänd sist ner räkorna, som inte ska koka, bara bli varma. Smaka av det hela med citronsaft om det behövs och kanske lite svartpeppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben