Rött, gult och grönt, är färger som förpliktar. (Rasta-Man vibrations …..), nåja, men det var dessa tankar jag hade när jag gjorde den här underbara köttfärslimpan! Vilka härliga färger det blev. Och framförallt vilken smak!
Receptet på köttfärsen kan med fördel även användas både till köttbullar och pannbiffar.
Tillagningstiden beror lite på hur tjocka man gör färslimporna.
Ingredienser
Köttfärs
5 hg nötfärs
5 hg blandfärs
10 msk ströbröd
2 msk potatismjöl
3 ½ dl vatten
4 krm vit eller svartpeppar
3 tsk salt
2 ägg
2 krm épice Riche
1 stor gul lök
1 tsk strösocker
1 msk smör
2 msk olivolja
Glace till färsen
2 msk smör
2 msk kinesisk soja
1 msk oxfond
Fyllning
½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Salt
Vitpeppar
2 krm spiskummin
2 msk olivolja
Instruktioner
- Lägg färsen i en stor bunke, knäck i äggen och strö över épice Riche.
Blanda ströbröd, potatismjöl, salt och peppar, häll över vattnet och blanda väl till en klumpfri smet, låt svälla en stund.
- Skala och hacka den stora gula löken fint, fräs den i 2 msk olivolja tills den börjar ta färg, tillsätt strösockret och låt det smälta ner och börjar bli brunt. Häll upp och låt svalna.
- Skär paprika och gul lök i ca 1 cm stora bitar, finhacka vitlöken. Fräs först löken i olivoljan en stund, tillsätt paprikan, salta och peppra samt strö över spiskummin. Häll upp och låt svalna.
- Häll ner det svällda ströbrödet och den frästa löken i bunken med färs, blanda väl. Provstek en liten biff och tillsätt mera salt och peppar om det skulle behövas.
- Dela färsen i två delar, lägg på fuktat smörpapper och forma till två ”limpor”. Gör en fördjupning på längden och fyll med hälften av paprikafräset i varje limpa. Vik ihop och lägg över på smord ugnsplåt.
- Pensla med glacen och sätt in i 200° varm ugn. Stek 30-50 min beroende på färslimpornas tjocklek. Pensla med glacen ytterligare ett par gånger under stekningen.
- Servera med kokt potatis, eller potatismos, en gräddsås, och sallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)